future danube pearls

Представители от 13 управленски организации по поречието на река Дунав се споразумяха да основат мрежата от Дунавски.Перли

На 27 февруари 2019 г. 15 партньори по проекта от 9 дунавски държави посетиха град Печ в Унгария и обсъдиха възможностите за създаване на мрежа от дунавски перли. По време на тази среща партньорите се споразумяха за необходимите стъпки и решиха да създадат такава мрежа, която ще бъде основа за продължаване на насърчаването на устойчива мобилност в туризма в Дунавския регион след приключването на ЕС проект Трансданюб.перли.

Общо 13 организации за управление, подкрепени от експерти по мобилност и туризъм от целия Дунавски регион, се събраха в Печ, Унгария, за да обсъдят основаването на мрежата от т.нар. „дунавски перли” - изключителни дестинации по Дунав. Участниците постигнаха единодушно съгласие за създаването на мрежата, която ще продължи да функционира въз основа на действията и сътрудничеството, установено в проект Трансданюб.перли. Със създаването на обща платформа за 13 дестинации от Дунавския регион съвместните маркетингови дейности ще увеличат видимостта на дунавските перли и ще предлагат на посетителите уникалните възможности за пътуване по река Дунав с устойчиви транспортни средства. Освен това членовете на мрежата ще продължат да разработват нови услуги за устойчива мобилност и лесна за ползване туристическа информация за туристите и гражданите. Официалното създаване на мрежата ще се проведе в рамките на заключителната конференция по проект Трансданюб.перли, която ще бъде организирана на езерото Нойзидл, Австрия, на 13 май 2019 г.

Пътеводител „Син Дунав и зелени пътеки“

В рамките на партньорската среща беше представен туристическият пътеводител „Син Дунав и зелени пътеки”. Под мотото „Открийте скритите перли по Дунав“ този пътеводител предоставя необходимата информация за 13 перли, включително туристически акценти и оферти за мобилност за устойчиво достигане на атракциите. Освен това той включва редица туристически пакети, които могат да се резервират, като организирана велосипедна обиколка от Будапеща в Унгария до Кладово в Сърбия. Брошурата предоставя интересни идеи за туристите да пътуват до дестинациите и информира за възможностите за пътуване от една дестинация до друга с влак, велосипед или автобус. Брошурата е разработена от WGD Дунавска Горна Австрия с подкрепата на партньорите по проекта.

За проект „Трансданюб.перли“

Проектът започна в началото на 2017 и продължава 2,5 години. Интеррег Транснационална програма Дунав съфинансира проекта с общ бюджет от 2.9 милиона евро. Проектът се ръководи от Агенция по околна среда Австрия. Общо 15 организации от 9 европейски държави и 24 асоциирани стратегически партньори са част от проекта и са посветени на концепцията за устойчива мобилност в туризма. До края на проекта през юни 2019 година всяка дестинация ще насърчи устойчивата мобилност в туризма чрез обширен набор от действия. Това включва създаване на информационни центрове за мобилност и мениджъри по мобилност, разработване на специални мерки за изграждане на капацитет за местни и регионални заинтересовани страни и подобряване на информацията за мобилност и туризъм за жители и туристи. Освен това са предвидени пилотни действия за отдаване, превоз, системи за паркиране или велосипедни пътеки с оглед подобряване на устойчивата мобилност по река Дунав.

Снимка: Представители от бъдещата мрежа от дунавски перли в Печ, Унгария

   Контакт Посетете нашата страница
   Мениджър Комуникация http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transdanube-pearls
   Анита Омерчевич  
   Дунавски офис Улм/Ной-Улм  
   телефон: +49 731 880306 18 И ни последвайте на
   E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. facebook instagram youtube

Предстоящо

POLIS-22

 

Годишната конференция на POLIS ще се проведе от 30 ноември до 1 декември 2022 г. в Брюксел, Белгия.

Мрежа на ENDURANCE в България

bulgaria small

Ръководство за развитие и прилагане на План за устойчива градска мобилност

sump guidelines bg small

WEB страници на проекти по градска мобилност

smp logo official

epomm

eltis

do the right mix

bump site small