future danube pearls

Представители от 13 управленски организации по поречието на река Дунав се споразумяха да основат мрежата от Дунавски.Перли

На 27 февруари 2019 г. 15 партньори по проекта от 9 дунавски държави посетиха град Печ в Унгария и обсъдиха възможностите за създаване на мрежа от дунавски перли. По време на тази среща партньорите се споразумяха за необходимите стъпки и решиха да създадат такава мрежа, която ще бъде основа за продължаване на насърчаването на устойчива мобилност в туризма в Дунавския регион след приключването на ЕС проект Трансданюб.перли.

Общо 13 организации за управление, подкрепени от експерти по мобилност и туризъм от целия Дунавски регион, се събраха в Печ, Унгария, за да обсъдят основаването на мрежата от т.нар. „дунавски перли” - изключителни дестинации по Дунав. Участниците постигнаха единодушно съгласие за създаването на мрежата, която ще продължи да функционира въз основа на действията и сътрудничеството, установено в проект Трансданюб.перли. Със създаването на обща платформа за 13 дестинации от Дунавския регион съвместните маркетингови дейности ще увеличат видимостта на дунавските перли и ще предлагат на посетителите уникалните възможности за пътуване по река Дунав с устойчиви транспортни средства. Освен това членовете на мрежата ще продължат да разработват нови услуги за устойчива мобилност и лесна за ползване туристическа информация за туристите и гражданите. Официалното създаване на мрежата ще се проведе в рамките на заключителната конференция по проект Трансданюб.перли, която ще бъде организирана на езерото Нойзидл, Австрия, на 13 май 2019 г.

Пътеводител „Син Дунав и зелени пътеки“

В рамките на партньорската среща беше представен туристическият пътеводител „Син Дунав и зелени пътеки”. Под мотото „Открийте скритите перли по Дунав“ този пътеводител предоставя необходимата информация за 13 перли, включително туристически акценти и оферти за мобилност за устойчиво достигане на атракциите. Освен това той включва редица туристически пакети, които могат да се резервират, като организирана велосипедна обиколка от Будапеща в Унгария до Кладово в Сърбия. Брошурата предоставя интересни идеи за туристите да пътуват до дестинациите и информира за възможностите за пътуване от една дестинация до друга с влак, велосипед или автобус. Брошурата е разработена от WGD Дунавска Горна Австрия с подкрепата на партньорите по проекта.

За проект „Трансданюб.перли“

Проектът започна в началото на 2017 и продължава 2,5 години. Интеррег Транснационална програма Дунав съфинансира проекта с общ бюджет от 2.9 милиона евро. Проектът се ръководи от Агенция по околна среда Австрия. Общо 15 организации от 9 европейски държави и 24 асоциирани стратегически партньори са част от проекта и са посветени на концепцията за устойчива мобилност в туризма. До края на проекта през юни 2019 година всяка дестинация ще насърчи устойчивата мобилност в туризма чрез обширен набор от действия. Това включва създаване на информационни центрове за мобилност и мениджъри по мобилност, разработване на специални мерки за изграждане на капацитет за местни и регионални заинтересовани страни и подобряване на информацията за мобилност и туризъм за жители и туристи. Освен това са предвидени пилотни действия за отдаване, превоз, системи за паркиране или велосипедни пътеки с оглед подобряване на устойчивата мобилност по река Дунав.

Снимка: Представители от бъдещата мрежа от дунавски перли в Печ, Унгария

   Контакт Посетете нашата страница
   Мениджър Комуникация http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transdanube-pearls
   Анита Омерчевич  
   Дунавски офис Улм/Ной-Улм  
   телефон: +49 731 880306 18 И ни последвайте на
   E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. facebook instagram youtube

Предстоящо

 sump conference banner dec small

Шестата Европейска
конференция по SUMP
ще се проведе 
на 17 и 18 юни 2019 г. 
в Грьонинген, Холандия

 

Мрежа на ENDURANCE в България

bulgaria small

Ръководство за развитие и прилагане на План за устойчива градска мобилност

sump guidelines bg small

WEB страници на проекти по градска мобилност

smp logo official

epomm

eltis

do the right mix

bump site small